Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт осъден за корупция
Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт осъден за корупция / Guliver/Getty Images

Съдът в Тел Авив осъди бившия кмет и премиер на страната Ехуд Олмерт за корупция по време на строителството на жилищен комплекс Holyland в Ерусалим.

68-годишният Олмерт беше признат за виновен в приемане на подкупи по време на строителството на жилищния комплекс. За първи път израелски премиер е осъден за корупция в един от най-тежките корупционни скандали в историята на Израел.

Олмерт беше обвинен в получаване на подкупи по два различни случая, съобщава израелската държавна телевизия Channel 1, цитирана от БГНЕС. Единият случай е свързан с изграждането на голям жилищен комплекс в светите земи в Ерусалим, започнал по времето, когато той е бил кмет на града.

През 2010 година Олмерт е бил главният заподозрян за така наречената афера "Holyland" по подозрение , че е получил подкупи на обща стойност около 1,5 милиона шекела ( 430 000 долара). Прокуратурата по-късно намали сумата наполовина.

Олмерт е кмет на Ерусалим в периода 1993-2003 г., след което поема поста министър на търговията и промишлеността, преди да стане премиер на страната през 2006 година.

Той бе начело на дясноцентристката партия "Кадима" в правителството, но подаде оставка от премиерския пост през септември 2008 година, след като бе обвинен в корупция.