/ Георги Димитров
Румънската Национална дирекция за борба с корупцията съобщи, че бившият премиер Флорин Къцу е разследван за извършването на две престъпления във връзка със съучастие в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици по дело за покупка на ваксини срещу COVID-19, съобщи Аджерпрес.

Съобщението идва, след като тази сутрин Флорин Къцу се яви в седалището на дирекцията, където беше информиран за обвиненията.

В Румъния отчетоха успех: Вече има 6 милиона ваксинирани

Къцу, който бе премиер на Румъния от Национално-либералната партия в периода декември 2020 г. – ноември 2021 г., прекара по-малко от половин час в централата на Националната дирекция за борба с корупцията. На излизане от сградата той заяви, че е изпълнявал правомощията си на министър-председател при спазване на действащото законодателство и че вярва в правосъдието.

Антикорупционната прокуратура отбелязва, че в стратегията на Европейската комисия от юни 2020 г. за снабдяване с COVID-19 ваксини срещу беше предвиден централизиран подход за закупуване на ваксини чрез договаряне от страна на ЕК на предварителни споразумения с производителите от името на държавите членки. Ваксините трябваше да се разпределят между страните според броя на населението, а решението за приоритетно ваксиниране на определени групи бе оставено на държавите членки, отбелязва DNA.

Службата уточнява, че страните членки са имали възможност да използват в срок от пет дни от уведомлението клауза за отказ, така че да не бъдат задължени да плащат вноски за ваксини, които са решили да не поискат.

Румънците могат да си поставят четвърта доза ваксина срещу COVID-19

"В споменатия по-горе контекст, на датите 19 април и 13 май 2021 г. заподозреният Флорин Василе Къцу, в качеството на министър-председател в правителството на Румъния, в нарушение на законовите разпоредби и при липсата на каквито и да е документи или анализи, които да потвърждават необходимостта от покупката, е одобрил два меморандума на министерството на здравеопазването, на базата на които е договорен много по-голям брой дози ваксини (Пфайзер и Модерна), при условие че е бил известен фактът, че броят на подлежащите на ваксинация лица, съобщен от румънската държава на Европейската комисия, е бил 10,7 милиона души", се посочва в съобщението на DNA.
Ваня Накова, София Георгиева /БТА