Рафаел Кореа
Рафаел Кореа / Gulliver/Getty Images, архив
Бившият президент социалист на Еквадор Рафаел Кореа, живеещ в Белгия, беше задочно осъден във вторник на 8 години затвор от първоинстанционен съд в южноамериканската страна, гледал дело за корупция по време на неговото управление (2007-2017 г.). Това съобщи еквадорската прокуратура, предаде Франс прес.

Същата присъда бе постановена за още 17 души, включително за бившия вицепрезидент Хорхе Глас, който вече е зад решетките заради подкупи, получени около корупционния скандал Одебрехт, и за бивши сътрудници на Рафаел Кореа, уточни прокуратурата в Twitter.

В протестите в Еквадор вече 5 загинаха, над 700 са арестувани (ВИДЕО)

Самият експрезидент, винаги твърдял, че е жертва на политически гонения със съучастието на магистрати, постави под съмнение решението на съда.
 


"Познавам процедурата и това, което казват съдиите, е лъжа. Те не доказаха абсолютно нищо. Изцяло лъжливи свидетелски показания, без доказателства", написа в Twitter той.

Кореа и някои от бившите му сътрудници бяха осъдени като участници в схема за раздаване на подкупи от предприятия в замяна на договори, включително от строителния гигант Одебрехт, при все че прокуратурата не разследва специално бразилската компания. Съдът разпореди освен това всички осъдени да бъдат лишени за 25 години от право да участват в политиката.

"Точно това искаха - да получат, манипулирайки правосъдието, нещо, което никога не са постигали чрез урните. Аз съм добре. Тревожа се за своите другари. На международно равнище със сигурност ще спечелим, защото всичко това е само маскарад", коментира експрезидентът.
БТА