Бившето полско правителство подслушвало незаконно
Бившето полско правителство подслушвало незаконно / netinfo

Бившето полско правителство бе обвинено в незаконна, широкоразпрострена практика на подслушване, и в застрашаване сигурността на НАТО чрез злоупотреба с разузнавателни данни.

Председателят на парламентарната комисия за специалните служби, заяви, че според вътрешна проверка на Националната агенция по сигурността тя е извършила най-малко 94 незаконни подслушвания по време на управлението на премиера Ярослав Качински.

Полският вестник "Газета виборча" съобщи вчера, че военното разузнаване разследва дали трима бивши негови служители незаконно са копирали и изнесли строго секретни документи, съдържащи оперативни данни, имена на агенти, сведенията за военната промишленост, за агентурата в района на действие на полските контингенти. Това станало през есента, непосредствено преди и след като партията "Право и справедливост" на бившия премиер Ярослав Качински изгуби властта след изборите от 21 октомври.

Според вестника Полша, най-голямата бивша комунистическа държава, която е член на НАТО, може да се наложи да информира алианса, че е имало нарушаване на изискванията за сигурност. "Положението с военното контраразузнаване е много сериозно," каза Жемке. "Изгубен е контрола върху няколко много важни документа", добави той.

Крайнодесният Антони Мачеревич - бившият шеф на военното контраразузнаване, който е бил начело на ведомството, когато е било извършено предполагаемото нарушение, отхвърли обвиненията. "Докато аз бях на поста, незаконни действия, свързани с тези документи, не е имало," каза той.

Бившият правосъден министър Збигнев Жобро също може да бъде обвинен, че е злоупотребил със секретни документи, като ги е прехвърлил на лаптопа си, който нямал необходимата защита. Жобро призна, че е повредил въпросния лаптоп и няколко карти за мобилен телефон. Според информация в медиите двама от неговите бивши сътрудници също са повредили преносимите си компютри, като единият твърди, че го е изтървал във вана, пълна с вода.