/ Guliver/Getty Images

Изоставената от години вила в Ботошани на бившия комунистически диктатор Николае Чаушеску сега е приют за възрастни хора и бездомници, след като местен журналист се зае да помогне на уязвимите.

"Раздавах топла храна на бездомни хора на улицата. Всяка зима виждах как хората замръзват от студ или от болести, които се влошават на улицата", разказва пред HotNews Йонела Иван, местната журналистка, която решава да помогне на нуждаещите се. "Идеята по някакъв начин да се създаде приют дойде като необходимост, спешна ситуация, жизненоважно решение за тези, които са принудени да живеят на улицата", добави тя.

В крайна сметка Йонела открива вилата, намираща се в село на около 50 км от Ботошани, която бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску е използвал.

Сградата е изоставена от години, но Йонела и съпругът ѝ започват да плащат за нея чрез дарения. С течение на времето, с помощта на сдружението Salveaza o Inima (Спаси сърце) и други, те успяват да я ремонтират изцяло. Триетажната сграда сега струва около 120 000 евро и в нея могат да живеят 50 души.

Първите бездомни хора пристигат в Casa Nicolae през декември 2021 г. В момента там живеят 25 от тях, но хората идват и си отиват всеки месец. Повечето от тях имат някакви здравословни проблеми, а други са тежко болни.

"Трябва да викаме линейка веднъж на няколко дни за тези, които не можем да транспортираме сами до болницата", казва Кристиан Иван, съпругът на Йонела.

В къщата има медицинска сестра и социален работник, които предоставят на обитателите на Casa Nicolae основни медицински грижи, храна и утеха. Възстановителният център и клиниката от Ботошани предлагат да предоставят на обитателите безплатни сеанси по кинезитерапия и кръвни изследвания.

Някои от по-възрастните жители помагат на новодошлите.

Костича, който е бил изселен от апартамента си, след като не е успял да плати вноските за него, е бил бездомник в продължение на 12 години. Сега той храни и мие тези, които не могат да го правят сами. Изхранването на един от 25-те настоящи обитатели за един месец струва на Casa Nicolae най-малко 82 евро.

БГНЕС