Бившата на Оланд: Не му пука за бедните
Бившата на Оланд: Не му пука за бедните / снимка: БГНЕС

"На Оланд, въпреки че е социалист, изобщо не му пука за бедните", пише в мемоарите си бивша приятелка на френския президент Валери Трирвильор.

"Той се представя като човек, който не обича богатите. Непрекъснато парадира с това, че е социалист, но всъщност изобщо не му пука за бедните. Той, който е представител на левите, нарича бедните "беззъби" и после се смее на това", пише Трирвильор в мемоарите си "Мерси за този момент".

Части от книгата бяха публикувани във френското издание Paris Match. Оланд не е бил уведомен, че Трирвильор пише книга за 7-месечния си престой в Елисейския дворец.

В книгата си журналистката разкрива как е разбрала, че френският президент се среща с актрисата Жули Гайе. Тя видяла папарашки снимки, на които той отива в дома на актрисата, публикувани през януари на корицата на списание Closer. До този момент Оланд се кълнял, че слуховете за изневяра са "глупости".

"Новината за Жули Гайе беше първа в сутрешните блокове... Сринах се. Не можех да ги слушам. Побягнах към спалнята. Грабнах малка найлонова торбичка с приспивателни", пише Трирвильор. "Франсоа ме последва. Опита да вземе торбичката. Аз бягах в спалнята. Той хвана торбичката и тя се скъса. Хапчетата се пръснаха по леглото и по пода. Успях да събера няколко, погълнах колкото можах. Исках да заспя. Не исках да преживея следващите часове. Усещах бурята, която щеше да се стовари върху мен и нямах силите да се боря с нея. Изгубих съзнание", продължава тя.

След това журналистката била откарана в болница, където останала една седмица. В края на тази седмица Оланд обявил, че тя "вече не е част от живота му". Въпреки това той в продължение на месеци след раздялата й изпращал цветя и съобщения. "Казваше, че има нужда от мен. Всяка вечер ме канеше на вечеря. Казваше, че ме иска до него на всяка цена. Казваше, че ще ме спечели, сякаш бях избори за президент", пише Трирвильор.

Книгата на бившата приятелка на Оланд вече е хит във френския вариант на сайта за електронна търговия Амазон.

Засега Амазон не съобщава колко екземпляра от книгата са продадени. Тя съдържа 320 страници, написана е в пълна тайна, издадена е в Германия в тираж 200 000 екземпляра. Откъси от нея вече се появиха в няколко френски издания.

От 2007 г. Оланд и Трирвильор бяха партньори, без да са женени. Трирвельор придружаваше президента навсякъде, като дори я наричаха "първа дама". В началото на 2014 г. двамата се разделиха. Причина за това станаха снимки, публикувани в таблоида Closer, от които стана ясно, че Оланд поддържа паралелно интимни отношения с актрисата Жюли Гайе.