Бивш венецуелски генерал се спаси от арест с пушка
Бивш венецуелски генерал се спаси от арест с пушка / снимка: БГНЕС

Един от най-силните критици на венецуелския президент Николас Мадуро спечели популярност сред протестиращите от опозицията, след като се изправи въоръжен срещу представители на властта, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пенсионираният генерал Анхел Вивас се появи с бронежилетка, автоматична пушка и пистолет пред десетки съседи от балкона на дома си в Каракас.

"Няма да се предам", заяви 57-годишният Вивас пред аплодиращите го поддръжници. Те се притекоха да го защитят, след като Вивас обяви пред своите над 100 хиляди последователи в Туитър, че група "кубински и венецуелски гангстери" са дошли да го търсят. Групата се оттегли, след като тълпата издигна барикади пред дома на Вивас.

Според адвоката на генерала те не са имали заповед за арест.

В събота Мадуро разпореди Вивас да бъде арестуван. Той е обвинен, че е насърчил студентите да опънат тел на улиците, където през последните седмици издигат барикади. Това доведе до смъртта на поддръжник на правителството, който се засили към барикадата с мотоциклет.

Вивас е един от най-свирепите критици на правителството във венецуелските социални медии. Той стана известен през 2007 г., когато подаде оставка като ръководител на инженерния отдел на Министерството на отбраната, вместо да нареди на подчинените си да положат вдъхновената от Куба клетва "Родина, социализъм или смърт".

По-рано стотици дядовци и баби участваха в шествие до президентския дворец, за да покажат подкрепа за Мадуро, посочва АП.

Президентът е изправен пред вълна от антиправителствени протести, в които загинаха най-малко 10 души, а над 100 бяха ранени.

На митинга Мадуро покани опозиционери, религиозни и профсъюзни лидери да участват в митинг в сряда, за да обсъдят как да се възстанови редът във Венецуела.

Той изрази надежда, че опозиционният кандидат за президент Енрике Каприлес, губернатор на щата Миранда, ще отиде на среща с местните власти днес. Целта е да се обсъдят методи за намаляване на престъпността, която е една от основните причини за протестите.