Бивш сътрудник на Хосни Мубарак ще се кандидатира за президент на Египет
Бивш сътрудник на Хосни Мубарак ще се кандидатира за президент на Египет / снимка: Reuters

Ахмед Шафик, бивш командир от военновъздушните сили на Египет и близък сътрудник на сваления от власт лидер Хосни Мубарак, заяви днес, че ще се кандидатира в президентските изборите в страната, като настоя, че опитът е по-важен от произхода, предаде Ройтерс.

Мубарак назначи Шафик за премиер в края на януари, когато бунтът срещу управлението му набираше сила. Шафик заемаше поста още три седмици след свалянето на Мубарак от власт, след което армията го отстрани от длъжност в рамките на промени в правителството. Оттогава 70-годишният Шафик се оттегли до голяма степен от обществения живот.

Запитан от "Асуат Мисрия" (Египетски гласове) - уебсайт, основан от фондация Томсън Ройтерс дали ще се кандидатира за президент, той каза: "Да, възнамерявам да се кандидатирам".

Някои египтяни смятат, че генералите, които взеха властта след падането на Мубарак, планират да подкрепят бивш военен за президент, за да запазят влиянието си, предава БТА. Шафик обаче се опита да се дистанцира от военното си минало. "Всеки кандидат разчита на своята популярност и административен и политически опит. Военната служба е извън тази насока", добави той.

Шафик каза, че не е решил кога да започне предизборната си кампания и че дори може да се оттегли от надпреварата, ако се появи по-подходящ кандидат.