Аркадий Дворкович
Аркадий Дворкович / Gulliver/Getty Images
Бившият руски вицепремиер Аркадий Дворкович, изказал се открито против действията на Русия в Украйна, напусна председателския пост на престижна фондация, след като депутат го обвини в "национално предателство" и поиска неговото освобождаване от длъжност, предаде Ройтерс.

Дворкович, който беше заместник министър-председател от 2012 до 2018 г., постави под въпрос войната, като заяви пред американски медии тази седмица, че мислите му са с цивилните украинци. Заради коментарите му висшият депутат от управляващата партия "Единна Русия" Андрей Турчак поиска неговото уволнение и го обвини, че е част от "пета колона", подкопаваща Русия.

От 2018 г. Дворкович беше председател на фондация "Сколково" - технологичен и новаторски център край Москва, представящ се като руска Силициева долина. Фондацията заяви днес, че Дворкович е решил да напусне. Той остава президент на Международната федерация по шахмат.

Руският президент Владимир Путин отправи в сряда сериозно предупреждение към хората в Русия, определени от него като "предатели", които по думите му Западът иска да използва като пета колона, за да унищожи страната.

След своите коментари пред западни медии Дворкович заяви на уебсайта на "Сколково", че е "искрено горд от смелостта на нашите (руските) войници" и че Русия е подложена на "сурови и безсмислени санкции".
БТА