Бивш посланик у нас се изправя пред съда заради трафик с визи
Бивш посланик у нас се изправя пред съда заради трафик с визи / netinfo

Бившият френски посланик в България Доминик Шасар ще се изправи пред съда в Страсбург по дело за трафик с визи, от които са се възползвали български проститутки, предаде Франс прес.

На процеса пред Наказателния съд са призовани бившият началник на визовата служба на френското посолство в Софи Руди Деманж, българската му съпруга Петя Бонева и българската съпруга на френски безнесмен - Росица Кекс. Очаква се заседанията да продължат до сряда.

Доминик Шасар беше отстранен от длъжност от френското Министерство на външните работи през 2001 г. и срещу него започна разследване за "подпомагане за нелегално пребиваване и съучастие в неправомерно издаване на административни документи".

Според разследването на българските следователи дипломатът не е замесен в трафика, но не е упражнявал достатъчен контрол над издаването на визите.

Госпожа Кекс, която е издействала издаването на визи срещу 500 и 800 германски марки (между 256 и 409 евро) от края на 1999 г. до 2001 г., е обвинена в подпомагане за незаконно пребиваване и съучастие в сводничество.

"Само през 2000 г. са издадени 65 000 визи, но малка част от тях са използвани от проститутки", заяви пред АФП Руди Деманж.

Аферата беше разкрита, след като през ноември 1999 г. в Страсбург бяха задържани десетина български проститутки с бизнес визи. От френската консулска служба в София обяснили на магистратите, че става въпрос за "стажове в предприятия".

Следователите в Страсбург обаче проверили въпросните предприятия, които отрекли каквато и да било връзка с младите българки.