Бивш пакистански премиер се връща в родината си след 7 г. изгнание
Бивш пакистански премиер се връща в родината си след 7 г. изгнание / снимка: БГНЕС
Бившият пакистански премиер Наваз Шариф пристигна днес в родината си след седемгодишно изгнание, предадоха осведомителните агенции. След като самолетът от Лондон на "Пакистанските международни авиолинии" кацна на летището в Исламабад, командоси в черни дрехи се качиха на борда и заобиколиха Шариф.

Според репортери на АП и Ройтерс, които също са били в салона на самолета, експремиерът е отказал да даде паспорта си на имиграционните служители. След около 90 минути спорове Наваз Шариф е напуснал самолета, заобиколен от свои привърженици и съпартийци.

Преди да отлети снощи от Лондон, Наваз Шариф помоли брат си Шахбаз Шариф да не го придружава, а да остане във Великобритания, за да оглави тяхната Пакистанската мюсюлманска лига (Наваз), в случай че Наваз Шариф бъде арестуван.

Петдесет и седем годишният Наваз Шариф бе свален от власт с военен преврат през 1999 г. от генерал Первез Мушараф, сега държавен глава на Пакистан. Експремиерът Наваз Шариф се завръща у дома вследствие на решение на пакистанския Върховен съд, който постанови, че той и брат му имат "неотменното право да се върнат и да останат в родината си".

Наваз Щариф има намерение да се включи в политическия живот на страната в навечерието на изборите, които се очаква бъдат насрочени в края на тази година или в началото на следващата.