Бивш офицер от КГБ дал 2 млн. евро заем на Жан-Мари Льо Пен?
Бивш офицер от КГБ дал 2 млн. евро заем на Жан-Мари Льо Пен? / Guliver/Getty Images

Бивш офицер от КГБ е дал 2 милиона евро на заем на почетния председател на френския Национален фронт Жан-Мари Льо Пен, съобщава сайтът ИЮ Обзървър, като се позовава на френската онлайн агенция Медиапарт. Това е поредното съобщение за руски заем, даден на френската крайнодясна партия.

Медиапарт съобщи в събота, че парите са били преведени на 18 април от кипърската фирма "Вернонсия холдингс" чрез сметка в швейцарската банка "Юлиус Бер" на компанията на Льо Пен "Котелек". Собственик на "Вернонсия" е Юри Кудимов, бивш офицер в КГБ, който до октомври е бил директор на руската държавна банка ВЕБ (Внешекономбанк).

Жан-Мари льо Пен, 86-годишният баща на сегашния лидер на Националния фронт Марин льо Пен, е почетен председател на политическата сила и евродепутат.

Той използва "Котелек" като минибанка, за да събира дарения за партията си и да дава заеми на членове на Националния фронт, отбелязва "ИЮ Обзървър".

Льо Пен баща заявява пред "Медиапарт", че "заемът" в размер на 2 млн. евро е договорен на 4 април и е деклариран както се полага пред френските власти.

Той добавя, че кредитът е договорен чрез посредници и че не знае нищо за роля на Кудимов.

"Това, което знам, е, че [Вернонсия] е кипърска компания. Възможно е да има руснаци в Кипър. Какво учудващо или ненормално би имало в това?", заяви той.

"Правих бизнес с фирма на име Вернонсия холдингс, която предложи да ми отпусне пари. Как си набавя средствата, не ме вълнува. Не съм правил разследване на детайлите около хората, които ми дават на заем парите".

Медиапарт съобщи преди това, че в отделна сделка свързаната с Кремъл Първа чешко-руска банка е предоставила на Националния фронт 9 млн. евро, посочва "ИЮ Обзървър".

Според медията сумата е част от пакет в размер на 40 млн. евро, отпуснати от тази банкова институция за подпомагане на участието на партията на френските президентски избори през 2017 г.

Марин льо Пен призна, че е получила 9-те млн. евро, но каза, че това за кредита от 40 млн. евро е "пълна фантасмагория". Разкритията на Медиапарт идват на фона на съобщения в германския таблоид "Билд", че Кремъл финансира евроскептичната германска партия "Алтернатива за Германия", като й продава злато на ниски цени "ИЮ Обзървър". Партията отрече да знае за такава схема.

Унгарските и латвийските власти също разследват обвинения срещу крайнодясната партия "Йоббик" и проруската "Партия за правата на човека в единна Латвия", че са получавали незаконно руско финансиране.

Националният фронт, "Йоббик", "Партия за правата на човека в единна Латвия" и други крайнодесни партии - включително Австрийската партия на свободата и българската "Атака" - се изказват в подкрепа на Русия в страните си и в Брюксел, отбелязва "ИЮ Обзървър".

Те гласуват против критичните към Русия предложения в Европейския парламент и изпратиха наблюдатели на сепаратистките избори в окупирания от Русия Крим и Донецк по-рано тази година, посочва изданието.

Италианските и белгийските десни партии "Форца Италия", "Северна лига" и "Влаамс беланг", както и две евроскептични крайнолеви партии - германската "Левите" и Гръцката комунистическа партия - също изпратиха наблюдатели. допълва "ИЮ Обзървър".

Източник: БТА