Бивш ислямистки лидер беше тежко ранен при бомбен атентат в Алжир
Бивш ислямистки лидер беше тежко ранен при бомбен атентат в Алжир / netinfo

Бившият ислямистки лидер Мустафа Картали, беше тежко ранен призори при бомбен атентат в Алжир, приписван на ислямистка група, съобщи Франс прес, като се позова на алжирските служби за сигурност.

Бомбата, ранила Картали, била заложена в колата му. Тя избухнала, когато той се качил в автомобила пред входа на джамия в градчето Ларба, близо до Алжир, след първата от петте ежедневни молитви. Картали е приет в болница и е в критично състояние.

Бивш кмет на Ларба, избран от Ислямския фронт за спасение (ИФС), Картали се присъединява към неговото въоръжено крило, Ислямската армия за спасение, след анулирането на изборите от 1992 г. Изборите бяха анулирани, след като първият им тур бе спечелен от ИФС.

По-късно Картали се присъединява към Ислямската въоръжена група, най-радикалната от алжирските въоръжени групи. В нея той става "емир" (политическо-религиозен водач) на Фалангата на Бога.

През 1999 г. се предава на властите и се възползва от мерките за "национално съгласие", обявени от президента Бутефлика в полза на бившите въоръжени ислямисти. След това се занимава с бизнес.