Бин Ладен обяви Заркауи за мъченик
Бин Ладен обяви Заркауи за мъченик / netinfo

Осама бин Ладен приветства убития лидер на иракското крило на терористичната организация "Ал Кайда" Абу Мусаб ак Заркауи, провъзгласявайки го за мъченик. Това стана в аудиозапис, разпространен в петък.

“Лъвът на джихада... Абу Мусаб ал Заркауи... бе убит при американска акция. Надяваме се Бог да го приеме като мъченик”, казва говорещият, който звучи подобно на гласа от предишни записи, приписани на бин Ладен, лидерът на “Ал Кайда”. Автентичността на записа, разпространен на сайт, използван често от “Ал Кайда” засега не може да бъде потвърдена, но представители на американското разузнаване съобщиха, че се провеждат тестове.

“Американското разузнаване провежда технически анализ на новия запис, но на този етап няма причина да се съмняваме, че е истински”, съобщи американски представител, припомняйки, че това е четвъртия запис на бин Ладен за тази година. “Това е част от продължаващата пропаганда на “Ал Кайда” и част от усилията на бин Ладен да докаже, че все още е значим”, казва още той.

По-рано този месец вторият в йерархията на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири обеща отмъщение на САЩ за смъртта на Заркауи, който бе убит при американски въздушен удар. Миналият месец бин Ладен разпространи друг запис, в който се казва, че Закариас Мусауи, единственият обвинен в американски съд за атентатите от 11 септември, няма нищо общо с тях.