Бил де Блазио е избран за кмет с гласовете на едва 752 000 нюйоркчани
Бил де Блазио е избран за кмет с гласовете на едва 752 000 нюйоркчани / снимка: Gulliver/Getty Images

Под една четвърт от избирателите в Ню Йорк са гласували на кметските избори, спечелени от демократа Бил де Блазио, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Де Блазио е първият демократ, избран за кмет на най-многолюдния американски град от повече от 20 години. Той получи 73,3 процента от гласовете срещу 24,3 процента за републиканския му съперник Джо Лота, сочат резултати след преброяване на бюлетините от 99 процента от избирателните секции.

От 4,6 милиона регистрирани избиратели обаче са гласували само 1,02 милион.

Около 752 000 нюйоркчани са гласували за Бил де Блазио в град, който наброява 3,1 милиона избиратели демократи (в САЩ обикновено трябва да се посочи политическа принадлежност при регистрирането в избирателните списъци).

Около 250 000 са гласували за Джо Лота при 451 000 избиратели републиканци в Ню Йорк.

Бил де Блазио ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Южният италиански град Санта Агата де Готи, където е роден дядото на Де Блазио по майчина линия, приветства победата му и го покани да получи почетно гражданство, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на града с население около 11 хиляди души Кармине Валентино изрази надежда Де Блазио скоро да посети планинския град в Апенините, разположен на около 35 км североизточно от Неапол.

Местните жители проследиха медийното отразяване на изборите за кмет на Ню Йорк на гигантски телевизионен екран и отвориха шампанско за отпразнуване на победата на Де Блазио. Градът бе изпълнен с американски знамена, а предизборни листовки на Де Блазио висяха от балкони и бяха залепени по витрини на магазини.

В други местни избори в САЩ, но за губернатори на щати, губернаторът републиканец на Ню Джърси Крис Кристи убедително победи съперничката си от Демократическата партия щатския сенатор Барбара Буоно с 60,5 на 38 процента от гласовете, съобщи Би Би Си.

Способността на Кристи да привлича подкрепата на демократи, независими избиратели и представители на малцинствата го прави примамлив кандидат за Републиканската партия за президентските избори през 2016 г., отбелязва Би Би Си.

Във Вирджиния ключовият съюзник на Хилари Клинтън, демократът Тери Маколиф, спечели с малка преднина - 48 процента спрямо 45,5 процента за съперника му републиканец Кен Кучинели. Маколиф бе ръководител на предизборния екип на Хилари Клинтън, когато тя се бореше за номинацията на Демократическата партия за президентските избори от 2008 г. Победата му в щата Вирджиния, който е сред т. нар. "решаващи щати" на президентски избори в САЩ, може да е от полза за Клинтън, ако тя реши отново да се състезава за Белия дом през 2016 г., смятат анализатори.

Бившият директор на местна болница Майк Дъган бе избран за първия бял кмет на Детройт от 1974 г. Негов съперник бе чернокожият шериф Бени Наполеон. Дъган обаче ще има силно ограничени правомощия, поне в началото на своя мандат, тъй като Детройт е в процедура на фалит.