Легендарният квартет Пол, Ринго, Джон и Джордж е феномен, който вече се изучава и като научна специалност
Легендарният квартет Пол, Ринго, Джон и Джордж е феномен, който вече се изучава и като научна специалност / iStock/Getty Images
Британски университет стартира първата магистърска програма, която изучава легендарната ливърпулска четворка "Бийтълс" и по-широкото й въздействие върху музиката и обществото, предаде ДПА.

Университетът на Ливърпул в Северозападна Англия оповести, че вече приема заявления за курса "Бийтълс": Музикална индустрия и наследство", който ще започне от септември.

От учебното заведение смятат, че магистърската степен по "Бийтълс" ще се хареса на хората, които в момента работят или обмислят кариера в изкуствата и в секторите туризъм и отдих.

Учебният материал включва анализ на ролята, която групата играе в музиката, творческите индустрии и в по-широк мащаб в области като туризма и наследството. Студентите ще анализират и как това влияние може да бъде възпроизведено на различни места по света, и в различни индустрии и контексти.

"Щастливи сме, че можем да предложим изучаването на "Бийтълс" в нашето учебно заведение. Това, което прави магистърската степен уникална, е фокусирането й върху групата по ориентиран към бъдещето начин", казва Холи Теслър от музикалния факултет на университета.

Група "Бийтълс", основана в Ливърпул през 1960 г., печели международно признание през 10-годишната си кариера и е смятана за една от най-влиятелните и новаторските в музикалната история.

Източник: БТА