Бхуто е загинала от ударната вълна след атентата
Бхуто е загинала от ударната вълна след атентата / netinfo

Екипът от следователи на Скотланд Ярд е заключил, че бившата пакистанска министър председателка Беназир Бхуто е загинала от ударната вълна при самоубийствения атентат на 27 декември близо до Исламабад, а не от куршум, както твърдят от нейната партия, пише днес в. „Ню Йорк Таймс“. Докладът на Скотланд Ярд ще бъде представен публично този следобед от пакистанското правителство, но американският всекидневник цитира думите на високопоставени представители, на които следователите предоставили предварително своите заключения.

Съществува противоречие за действителните причини за смъртта на Бхуто. Пакистанското правителство уверява, че тя е загинала от фрактура на черепа, след като ударила главата си в ръчката за отваряне на покрива на колата си, докато се опитвала да избегне куршумите на самоубиеца-камикадзе или заради ударната вълна от експлозията.

Според Скотланд Ярд обаче именно ударната вълна е причинила удара и предизвиканата от него фрактурата на черепа, пише „Таймс“. Партията на Бхуто твърди, че тя е била убита с куршум в главата. Телевизията показа кадри, в които се вижда, че неизвестно лице открива огън по Беназир Бхуто, след което същото лице или негов съучастник се взривява, като убива още 23 души. Скотланд Ярд заключава, че стрелецът и самоубиецът-камкадзе са едно и също лице.