БГ- Макаров едва не изпратил на смърт Мандела
БГ- Макаров едва не изпратил на смърт Мандела / netinfo

Български полуавтоматичен пистолет "Макаров" замалко не изпратил на смърт бившия лидер на Африканския национален конгрес Нелсън Мандела, съобщава в електронното си издание в. Таймс.

Оръжието така и не било открито. Мандела го заровил на тайно място малко преди да бъде арестуван през август 1962 г. 45 години по-късно то се издирва, за да заеме мястото си в бъдещия музей на АНК в бившата тайна щаб-квартира на организацията във ферма край Йоханесбург.

Мандела получил пистолета през 1961 г. от етиопски полковник в Адис Абеба, където тайно преминал военно обучение. Бил извикан обратно за спешни консултации за бъдещето на АНК, която била забранена през 1960 г., и за евентуално създаване на военно крило на организацията. Малко след завръщането си Мандела бил арестуван заедно с неколцина други активисти на АНК. Полицията на апартейда преровила фермата за оръжие , но не открила нищо.

Ако тогава оръжието беше открито, щеше да се докаже, че АНК има военно крило и че Мандела е част от него", изтъква историкът Гарт Бениуърт, цитиран от Таймс. Това е щяло да накара властите да свържат АНК с комунистическия блок и "комунистическата заплаха", тъй като по онова време България е била в орбитата на Съветския съюз.

Ако бяха открити българският пистолет и етиопската униформа на Мандела, които той заровил заедно с някои важни документи в дупка на около 50 крачки от кухнята на фермата, със сигурност той и други лидери на АНК са щели да бъдат обвинени в

предателство, което автоматично щяло да доведе до смъртна присъда, изтъква британският всекидневник.