Безсрочна лекарска стачка в Полша
Безсрочна лекарска стачка в Полша / netinfo

Лекари в Полша се вдигнаха на безсрочна общонационална стачка. Те искат увеличение на заплатите и негодуват срещу недостатъчното финансиране на здравната система и голямото натоварване на лекарите, съобщи Асошиейтед прес.

Над 200 от близо 600-те държавни болници в страната оказват само спешна медицинска помощ, заяви председателят на Полския лекарски съюз Кшищоф Букел. Други 100 болници са готови да се присъединят към стачката, ако скоро не се стигне до споразумение, допълни той, пише БТА.

Лекарите искат над 100-процентово увеличение на заплатите, които в момента възлизат на около 1300 злоти на месец (460 долара; 350 евро) за общопрактикуващите лекари и 3000 злоти (1080 долара; 800 евро) за специалистите.

Премиерът Ярослав Качински заяви, че възнагражденията на здравните работници "трябва да бъдат увеличени", но подчерта, че няма пари да се удовлетворят напълно исканията на лекарите. Лекарите предложиха пациентите да плащат символични такси за някои видове услуги, с които да се подпомогне финансирането на реформите в здравната система. Основните здравни услуги в Полша са безплатни.

Ниските заплати принуждават лекарите да работят допълнително в частни клиники. Откакто Полша се присъедини към Европейския съюз през 2004 г. хиляди лекари и сестри са потърсили по-добре платена работа в чужбина, предимно във Великобритания и Ирландия.