Безработни български емигранти разпъват палатки в лондонски парк
Безработни български емигранти разпъват палатки в лондонски парк / netinfo

Безработни румънски и български имигранти, търсещи работа във Великобритания, са опънали палатки в лондонския Хайд парк, пише британският в. "Дейли мейл" в електронното си издание. "Мъжете и жените са били принудени да опънат палатки под

дървета и храсти, защото нямат пари да платят за подслон.. Много от тях са безработни, но са решени да си намерят работа тук въпреки правилата, които затрудняват намирането на работа за граждани на двете страни", посочва изданието.

Вестникът цитира 22-годишен румънец, който твърди, че живее на палатка в парка от седмици. "Това е страхотно място за спане. Можеш да идваш тук през нощта и няма полиция или охрана, която да те спре", казва той, цитиран от БТА.

Двайсет и седем годишната българка Цветана Йовчев (името е цитирано по този начин от вестника - бел. ред.), казва, че не е успяла да си намери работа, откакто е пристигнала в Лондон. "Не искам все още да се връщам у дома. Мога да спечеля добри пари в тази страна - много повече, отколкото у дома. Но е много по-трудно, отколкото смятах, че ще бъде. Моето правителство би трябвало да ни предупреждава колко трудно е да се дойде тук и да се намери работа", заявява жената.

Адам Сампсън, изпълнителен директор на благотворителната организация "Шелтър", която се грижи за бездомните, казва: "Правителствата трябва да гарантират, че осигуряват адекватна информация на потенциалните имигранти, така че хората да могат да вземат информирани решения, преди да пътуват за Великобритания".

Български и румънски граждани могат да влизат легално във Великобритания, след като страните им се присъединиха към Европейския съюз на 1 януари, но бяха наложени ограничения върху възможността да си намерят работа, припомня изданието. Това означава, че в момента има неизвестен брой хора от двете страни, които не могат да си намерят работа тук, но не могат и да бъдат принудени да се върнат у дома, посочва "Дейли мейл".