Безпрецедентни мерки за сигурност в Турция преди финала на мегапроцеса „Ергенекон
Безпрецедентни мерки за сигурност в Турция преди финала на мегапроцеса „Ергенекон / снимка: БГНЕС, архив

Безпрецедентни мерки за сигурност взеха полицията и жандармерията в района на истанбулския район Силиври, където днес 13-ти състав на Съда за тежки престъпления ще прочете присъдите по мегаделото „Ергенекон", предаде БТА, позовавайки се на публикации в турски медии.

Групата Ергенекон бе обвинена в заговор за преврат и сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Властите се опасяват от възникване на безредици.

Войници от вътрешните войски са разположени в района на град Силиври, където се намира затворът, в който са задържани голяма група обвиняеми. Военни патрули контролират трансевропейската магистрала. Някои от страничните пътища към Силиври и затвора са отцепени за движение. Подсилени са и полицейските екипи.

Подготвени са бронирани коли със сълзотворен газ.

Опозицията и социалните медии призоваха преди няколко дни колкото може повече хора да отидат в Силиври днес като зрители на заключителното дело в знак на протест срещу правителството.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обаче още в петък предупреди,че няма да бъдат допуснати зрители на процеса, освен адвокатите на обвиняемите. Валийството забрани демонстрации пред затвора поради опасения от възможни безредици. Валията изтъкна, че ако отидат хора пред затвора и има демонстрации, те ще бъдат
разпръснати със сила.

Мегапроцесът Ергенекон за предполагаем преврат срещу правителството на премиера Ердоган започна през 2007 г. По делото има 275 обвиняеми, генерали, журналисти и депутати, около 60 души са в затвора, някои от 2007 г. Между задържаните е бившият началник на генералния щаб Илкер Башбуг, който бе обвинен в тероризъм срещу турската държава.