Безпрецедентна среща на лидерите на КНР и Тайван
Безпрецедентна среща на лидерите на КНР и Тайван / снимкa: БГНЕС
Лидерите на управляващите партии в Корейската народна република (КНР) и в Тайван се срещнаха в Пекин – първи контакт на такова равнище, откакто островът се отдели от Китай през 1949 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Китайският президент Ху Цзинтао прие председателя на Гоминдан У Похсюн. Церемонията в Двореца на народа се предаваше пряко по националната телевизия.

Двамата си стиснаха ръцете и позираха за фотографите. Това посещение на председателя на Гоминдан на континента е голямо събитие в отношенията между нашите две партии от двата бряга на Тайванския пролив, заяви Ху Цзинтао, който благодари на тайванците за помощта им за пострадалите от земетресението в Съчуан. Разговорът между двамата продължи при закрити врата.

Преките преговори между двете страни ще продължат през юни, което е признак за затопляне на отношенията между Пекин и Тайпе. Двете партии не поддържат преки връзки от края на гражданската война от 1949 г. Китай смята Тайван за част от територията си и разчита на обединението. Пекин заплаши да нахлуе на острова, ако Тайван обяви независимост.