Радостен повод за жените от Руанда в дъждовния ден в столицата Кигали.  Те приветстват екип от САЩ тук, за да помогнат на жени, страдащи от акушерска фистула и други гинекологични проблеми, разказват от Voice of America (VOA).

Една от тези жени е Жулиен Нирандинабо, която е имала инконтиненция, след като пикочният й мехур е бил повреден по време на раждането.
"Фистулата ми предизвика депресия. Не можех да работя или да изпълнявам физически задачи. Дори се борех да се грижа за детето си, зависейки от съпруга ми за нашите нужди", разказва тя. 

Фистулата на Нирандинабо е оперирана от изцяло доброволен хирургически екип, събрани от американската Международна организация с нестопанска цел за жените и развитието. Но не всички жертви на фистула имат такъв късмет. Повече от два милиона жени живеят с нелекувана акушерска фистула в Азия и Субсахарска Африка, според Световната здравна организация.

Екипът посещава Руанда три пъти годишно и работи в тясно сътрудничество с правителството, която предоставя помощ и обучение на студенти по медицина от 2010г.
Пациентите с фистула идват в уязвимо състояние. След операциите си те са усмихнати, благодарни и с нетърпение се прибират у дома.

Подобряването на здравето на жените засяга не само тях, но и техните семейства и общности.

Някои от тях, по-младите, получиха такси за обучение, за да се върнат в училище.
Също така има силен фокус върху образованието и практическото обучение.

Препоръчва се на жените да не крият състоянието си и да потърсят медицинска помощ. Фистулата е лечимо състояние и има надежда за възстановяване.
Заедно с техните партньори в Руанда, Международната организация за жените и развитието е прегледал повече от 4500 жени и деца и извърши около 1400 операции на фистула и пролапс.

Променящо живота лечение, което не само възстановява телата, но и връща достойнството, допълват от Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)