Безопасни цигари в ЕС по предложение на Кунева
Безопасни цигари в ЕС по предложение на Кунева / netinfo

В страните от Европейския съюз трябва да се произвеждат само безопасни цигари, които гаснат сами. Това предложение на българския еврокомисар Меглена Кунева, която отговаря за защитата на потребителите, бе гласувано с много голямо мнозинство днес в комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите в Европейския парламент.

Безопасните цигари ще са с двойна или тройна обвивка. Запалени и забравени, или хвърлени горящи, те ще угасват, без да причиняват пожари, посочва БТА.

Въвеждането на стандарт за производство на такива цигари ще спаси стотици човешки живота в Европейския съюз и ще спести много големи материални щети, причинявани от пожари, каза Меглена Кунева на пресконференция след гласуването. С нея бяха председателката на комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите Арлийн Макарти и Кен Найт, бивш ръководител на противопожарната служба в Лондон.

Според данни от 16 европейски страни всяка година в тях заради незагасени цигари избухват около 11 хиляди домашни и горски пожари, загиват около 550 души, а различни по тежест наранявания получават около 1600 души. Материалните щети се изчисляват на стотици милиони евро.

Вече 40 години съм пожарникар и съм се нагледал на страховити сцени, предизвикани от незагасени цигари. Радвам се, че предложението за производство на безопасни цигари бе гласувано така убедително, заяви Кен Райт.

Въвеждането на безопасни цигари е толкова по-наложително след непрекъснатото ограничаване на тютюнопушенето на обществени места в Европейския съюз. Това означава, че пушачите ще пушат повече по домовете си, което пък ще засили риска от избухване на домашни пожари от незагасени цигари, ако не бъде въведен новият стандарт, каза Арлийн Макарти.

След като бе гласуван в парламентарната комисия, новият начин за производство на цигари трябва да бъде оформен като стандарт от Европейския комитет по стандартизация. Това отнема известно време и най-вероятно производството на безопасни цигари ще стане задължително в Европейския съюз след две-три години, заяви Меглена Кунева.