От улиците на Чепеларе до Лос Анджелис, през Айфеловата кула и Бъкингамския дворец. Това на кратко е историята на бездомния Мечо. Открит от сегашните си стопани, докато мръзне по улиците планинското градче, година по-късно Мечо вече е обиколил не малка част от земното кълбо. Пътува със самолет, има семейство и е истинска сензация в социалните мрежи, разказва NOVA.

Някъде между снежните писти на Чепеларе и малките улички на планинското градче, започва историята на Мечо. Голям и добър. Гладен и бездомен. Любимец на всеки, но част от семейството на никого.

„През 2019 година, точно преди Нова година, бяхме в Чепеларе на почивка. И на първия ден, когато си взимахме закуска, той се появи.Ние го нахранихме и започнахме да си играем с него. Първоначално Марио се беше стреснал”, споделя Станислава.

Тримата закусват заедно и на следващия ден. На Станислава и Марио повече време не им трябва. Искат кучето от Чепеларе в семейството си, но живеят в Лондон. Мечо ще трябва да емигрира.

„Някой е видял как кола го сваля и изоставя в Чепеларе. Чували сме също, че е бил роден в Пампорово. Започнахме да си съкращаваме времето на пистите с всеки изминал ден. И всеки ден си тръгвахме по-рано, за да можем да го търсим, да го намерим, да го нахраним, да си поиграем с него”, разказва Станислава.

Ваксинират го, сдобиват се и с нужния паспорт. И след малко повече от месец, кучето от Чепеларе заживява в Лондон. Нов живот с новото си семейство.

„ Ветеринарните лекари, които са го срещали, казват, че е смесен най-вероятно между Кавказка овчарка, заради размера му, с Каракачанка. Казаха, че е на между 7-8 до 9 месеца, по зъбите му”, обясни стопанката на Мечо.

Направен скенер открива сачма, заседнала в главата на Мечо. По мнение на ветеринарите в Лондон, най-вероятно бил прострелян още като малко кученце. Но сачмата се капсулирала и извадил късмет. Същия този късмет, който го отвел на Острова.

А на разходки Мечо ходи много. Откакто живее със Станислава и Марио, винаги пътува с тях. И спокойно би могъл да се похвали, че е единственото куче от Чепеларе със снимки пред Бъкингамския дворец, Биг Бен или пък Айфеловата кула. И това само допреди месец, когато Мечо стъпва и на друг континент.

Така вече месец Мечо от Чепеларе живее в Лос Анджелис. Има свой профил и стотици последователи във Facebook и Instagram. За да му се радват в родното Чепеларе, казва Станислава, и за да може на страницата му да се споделят историите и на други като него - чакащи за дом и обич.
NOVA