Без думата конституция в бъдещия европейски договор?
Без думата конституция в бъдещия европейски договор? / netinfo

Понятието "конституция" трябва да отпадне от бъдещия европейски договор, заяви пред Европейския парламент холандският премиер Ян Петер Балкененде, цитиран от Асошиейтед прес. Той подкрепи идеята за съкратен вариант на договора без конституционни елементи.

"Конституционната символика допринесе за холандското "не" на референдума. Хората имаха усещането, че губят контрол, че се отказват от своята идентичност. Хората вярват, че има граници за онова, което ЕС би трябвало да прави", каза Балкененде пред европейските депутати.

Холандският премиер посочи, че е необходимо в новия договор да се впишат критерии за разширяването на ЕС, предаде Франс прес.

Френският президент Никола Саркози, който пристигна в Брюксел, ще защити своя проект за опростен европейски договор, за да могат 27-те да излязат от институционната криза. Срещата му с белгийския премиер Ги Верхофстат започна, а по-късно Саркози ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

Довечера той ще вечеря с Барозу и с европейските комисари за транспорта и за икономическите и валутните въпроси - французинът Жак Баро и испанецът Хоакин Алмуния.

В Брюксел френският държавен глава ще изрази и несъгласието си с членство на Турция в ЕС. Той е придружен от министъра на външните работи и европейските въпроси Бернар Кушнер и държавния секретар по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе.