Тигрите и другите диви животни, дресирани за цирка, може да бъдат преместени в резерват
Тигрите и другите диви животни, дресирани за цирка, може да бъдат преместени в резерват / getty images
Франция ще забрани постепенно използването на диви животни – слонове, тигри, мечки, лъвове и др., във френските пътуващи циркове, заяви министърът на екологията Барбара Помпили, цитирана от Би Би Си.

Слон избяга от цирк и уби човек в Германия

„Отношението ни към дивите животни се промени“, каза тя. Министърката съобщи още, че ще има забрана на фермите за развъждане на животни заради кожата им, както и на отглеждането на косатки и делфини в трите френски делфинариума.

На тях ще им бъде забранено да си доставят още от морските бозайници, които изпълняват сложни номера пред публика.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

„Време е да започне нова ера в отношенията ни с тези (диви) животни“, заяви госпожица Помпили. Тя не уточни дали е поставен точен срок за изпълнение на новите разпоредби: „Слагането на дата не решава всички проблеми“.
 
Министърът изтъкна, че правителството обмисля създаването на резерват за дивите животни, които се намират в плен. Забраната не засяга зоологическите градини и други атракции.

На пътуващите циркове и аквариумите бюджетът ще отпусне 8 милиона евро, за да се преустроят според новите изисквания.
„Този преход ще продължи години, защото ще промени живота на много хора“, отбеляза тя.

От профсъюза на дресьорите на животни в цирка възроптаха.

„Тя не искаше да ни слуша“, заяви пред АФП Уилям Керуич, шеф на синдиката. „Сега кой ще плаща за месото в менюто на тигрите и лъвовете, и за храната на слоновете. Цирковете ще трябва да изоставят своите животни и министърът ще бъде отговорен за това“, отсече той.