Бесят 12 иранци за изнасилване и трафик на дрога
Бесят 12 иранци за изнасилване и трафик на дрога / netinfo

Дванайсет иранци бяха обесени тази сутрин за изнасилване, отвличане и трафик на наркотици, предаде Франс прес, като цитира изявление на главния прокурор на Техеран за иранската информационна агенция ИРНА.

Прокурорът Саид Мортазави уточни, че екзекутираните са извършили "многобройни отвличания, десетки изнасилвания и търговия със стотици килограми наркотици".

Миналата седмица още четирима осъдени за трафик на наркотици бяха обесени в Техеран, добавя прокурорът.

От началото на годината най-малко 173-ма души са екзекутирани, повечето чрез обесване, сочат изчисления на Франс прес, основани на информации от печата и на свидетелски разкази.

"Смъртна присъда е поискана за 17 други престъпници за изнасилване, отвличане и трафик на наркотици. Техните дела се изпратени на наказателния съд в Техеран за окончателно решение," уточни прокурорът.

На 10 юли говорителят на министерството на правосъдието Али Реза Джамшиди обяви, че 20 "хулигани" ще бъдат екзекутирани за серийни изнасилвания и насилие. Той съобщи освен това, че мъж е екзекутиран чрез пребиване с камъни за разврат в северозападен Иран.

Напоследък иранското правосъдие зачести произнасянето на смъртни присъди, изпълнявани често чрез публично обесване. Престъпността, по-специално отвличанията, изнасилванията и трафик на наркотици, рязко се разраснаха през последните години.

През 2006 г. най-малко 177 души бяха екзекутирани според Амнести Интърнешънъл.

В Иран измяната, шпионажът, убийството, въоръженото нападение, трафикът на дрога, насилието, содомията, развратът, проституцията и вероотстъпничеството са наказват със смърт.