Бернар Кушнер пристигна на посещение в Ливан
Бернар Кушнер пристигна на посещение в Ливан / снимка: BGNES

Френският министър на външните работи Бернар Кушнер пристигна на двудневно посещение в Ливан, предадоха Франс прес и ДПА.

Кушнер ще има разговори с местните ръководители с цел прекратяване на започналия преди осем месеца конфликт между политическите партии от анти- и просирийския лагер. Френският външен министър пристига в Ливан с трудната мисия да извади страната от кризата. Наблюдателите не очакват той да постигне пробив.

Две седмици след като събра на среща край Париж представители на основните политически движения в близкоизточната държава, Франция се надява да постигне подновяване на диалога между подкрепяното от Запада и повечето арабски страни антисирийско мнозинство в парламента и просирийската опозиция, зад която стоят Сирия и Иран, отбелязва Франс прес.

При пристигането си в Бейрут Кушнер предупреди, че остава малко време за диалога в Ливан. Това посещение е само един етап, ще има още, добави той преди първите си срещи.

Тази вечер Кушнер има насрочени разговори с антисирийския премиер Фуад Синьора и просирийския председател на парламента Набих Бери, посочват агенциите. Утре френският външен министър ще има срещи през целия ден. Очаква се в неделя той да отпътува за Египет, за да информира Арабската лига за разговорите си в Ливан.

Водената от Хизбула опозиция настоява за формиране на правителство на националното единство, чиито решения тя да може да блокира. Управляващата антисирийска коалиция отхвърля тези искания, като подчертава, че може да изпълни това условие само ако опозицията прекрати бойкота си на заседанията на парламента, за да бъде събран необходимия кворум за произвеждане на президентски избори до 25 ноември.

В момента държавен глава е подкрепяният от Сирия Емил Лахуд.