Берлускони си тръгна по-рано от срещата на върха на ЕС в Брюксел
Берлускони си тръгна по-рано от срещата на върха на ЕС в Брюксел / снимкa: Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони ще пропусне втория, последен ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел, за да се съсредоточи върху кампанията за предстоящите регионални избори, заявиха италиански дипломати, цитирани от ДПА.

Частичните избори в неделя и понеделник, в които ще участват над 40 милиона гласоподаватели в 13 от общо 16 области, са особено важни за десноцентристкото мнозинство на Берлускони.

Италианският премиер е решен да използва максимално ефективно последния ден от официалната кампания, която приключва 24 часа преди началото на гласуването, пише БТА.

Дипломатите подчертаха, че Берлускони напуснал форума, едва след като се уверил, че "всички молби на италианците" са включени в проекта на декларацията на европейските лидери, която ще бъде приета по-късно днес.

Според други дипломатически източници, цитирани от ДПА, Италия настояла да бъде премахнат текстът, потвърждаващ склонността на ЕС да си постави по-амбициозни цели за съкращаване на парниковите емисии, ако други световни сили като САЩ и Китай не поемат подобен ангажимент.