Берлускони ще работи в старчески дом
Берлускони ще работи в старчески дом / снимка: БГНЕС, архив

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който бе осъден на една година общественополезен труд заради укриване на данъци, ще започне да се труди в дом за стари хора, близо до Милано.

Това ще се случи от петък, 2 май, предава телевизионният канал Rai News 24, цитиран от БГНЕС.

Във вторник 77-годишният Берлускони пристигна във фондация "Светото семейство" в град Чезоно Босконе, където обсъди бъдещите си задължения с ръководството на дома.

Бившият министър-председател ще се труди веднъж седмично, по най-малко 4 часа без прекъсване в старческия дом, собственост на фондация "Светото семейство". Ако поведението му е примерно, след шест месеца присъдата му ще бъде намалена.

На Берлускони му е забранено да напуска пределите на областта Ломбардия. Политикът е длъжен и да спазва комендантски час - от 23:00 часа до 06:00 часа той трябва да се намира у дома си, без право да излиза от него.

Въпреки присъдата Берлускони засега остава лидер на партията "Напред, Италия".

Проучванията сочат, че ако той се оттегли, рейтингът на партията ще претърпи сериозен спад. По думите на Берлускони той и партията ще продължат да оказват подкрепа на правителството на премиера Матео Ренци.