Берлускони нарече голяма саможертва оставането си начело на кабинета
Берлускони нарече голяма саможертва оставането си начело на кабинета / снимки: Reuters, архив

Италианският премиер Силвио Берлускони увери във видеопослание привържениците си, че оставането му начело на италианското правителство е голяма саможертва, предаде Франс прес. Той поясни, че няма друг избор заради кризата в Еврозоната и отхвърли призивите за предсрочни избори в Италия.

"Да бъдем в правителството, най-вече в разгара на планетарна криза като настоящата, е за мен и за всички членове на правителството ми голяма лична жертва, бреме, от което бих се отървал с най-голямо желание", каза Берлускони.

Той допълни, че няма да го направи, защото правителствена криза е последното нещо, от което се нуждае Италия в този момент. "Няма алтернатива на моето правителство", подчерта Берлускони и прикани опозицията да мисли за благото на родината си и да спре призивите за неговата оставка. "Предсрочни избори няма да послужат за нищо", каза Берлускони и увери привържениците си, че правителството му ще доведе реформите до край.

Следващите парламентарни избори в Италия трябва да са през 2013 г., когато изтича мандатът на парламента.

Берлускони нарече голяма саможертва оставането си начело на кабинета
netinfo

Междувременно италианският външен министър Франко Фратини призна, че му е все по-трудно да обяснява пред чуждите си колеги какво има предвид премиерът Силвио Берлускони, когато прави сексистки коментари, предаде ДПА.

"Трудно ми е да обясня тези забележки на английския или на френския ми колега", призна Фратини в предаване на италианската медийна корпорация РАИ.

Тези думи на първия дипломат на Италия са по повод на вчерашната забележка на Берлускони, че ще преименува партията си "Народ на свободата" на "Давай, маце!". На италиански "Forza Gnocca!" е игра на думи от предишното име на партията на Берлускони "Forza Italia!", означаващо "Напред Италия", и думата "gnocca", предава БТА. На италиански тя е вулгарна и се използва по адрес на привлекателна млада жена.

Забележката на Берлускони беше осъдена от опозицията и от италиански коментатори. Тя обаче беше широко обсъдена в медиите. Фратини разкритикува журналистите, че обръщат такова голямо внимание на поредната сексистка забележка на Берлускони, вместо на икономическия растеж на Италия.

Берлускони неведнъж е правил сексистки коментари. Преди време той препоръча на френски бизнесмен да инвестира в Италия, защото италианските секретарки имали страхотни крака. В миналото премиерът се похвали, че е приложил тактиката си на плейбой върху финландската президентка, за да постигне политическа победа.