Берлинският атентатор опитвал да прави бомби и да купува оръжия
Берлинският атентатор опитвал да прави бомби и да купува оръжия / БГНЕС

Тунизиецът Анис Амри, който извърши нападението с камион срещу коледния базар в Берлин, е търсил в интернет инструкции за направа на взривни устройства. Тунизиецът опитвал да си набави и огнестрелно оръжие с голям калибър, съобщават германски медии, позовавайки се на следствието.

Терористът от Берлин е минал през Брюксел, съобщи белгийската прокуратура

Според правоохранителните органи Амри е бил директно свързан с „ислямист номер едно" в Германия Абу Валаа, който нарича себе си „официален представител на „Ислямска държава". Именно под негово влияние тунизиецът е станал привърженик на радикални възгледи.

Атентаторът от Берлин е имал 1000 евро в брой, проверяват дали е имал съучастници в Милано

Групата, формирана около Валаа, е успяла да вербува в своите редици най-малко десет нови членове на „Ислямска държава". Германските медии посочват, че клетката е планирала да изпраща хора, които да се сражават в Сирия. Преди да бъдат откарани там обаче мъжете са били снабдявани с документи и необходимите контакти с хора, които да ги посрещнат в Сирия или да ги укрият на турско-сирийската граница.

Германски следователи претърсиха бежански център заради нападението срещу коледния базар

При нападението на Амри от 19 декември загинаха 12 души, а десетки други бяха ранени. По-късно "Ислумска държава" пое отговорност за инцидента.

Източник: БГНЕС