Няма индикации, че лъвица е на свобода югозападно от град Берлин, съобщи ДПА, позовавайки се на местните власти.  

Отменена е и обявената тревога в града. 

Полицията в Берлин предупреди за лъвица, бродеща на свобода в германската столица

Полицията в Берлин обяви, че районът е огледан и не са намерени никакви улики. След анализ на видеоклип на бродещото животно, експертите допускат, че то не е лъвица, а вероятно става въпрос за дива свиня.

„До колкото човек може да прецени, предполагаме, че не е лъвица“, каза Михаел Грубер, кмет на предградието Клайнмахнов в провинция Бранденбург, където беше забелязано животното за първи път. Той добави, че вече няма никаква опасност.

В четвъртък се появиха съмнения, че животното е лъвица. Сред учените, които изразиха скептицизъм, беше експертът по дивата природа в Берлин Дерк Ехлерт. Той каза, че във видеото е видял само две бягащи диви прасета.

Преди това пък председателят на Съюза за опазване на природата и биоразнообразието Райнер Алтенкамп заяви, че е убеден, че търсеният хищник е дива свиня.

Имаше убедителни признаци, че животното не е лъвица, каза за ДПА по-рано днес Ахим Грубер, изпълнителен директор на Института по ветеринарна патология. Но каза, че усилията за издирването на животното са оправдани.

„Мерките са оправдани при основателното първоначално подозрение“, заяви той.

Издирването на предполагаемия хищник започна рано в четвъртък, след като в социалните мрежи се разпространи видео, показващо животно в храстите в покрайнините на Берлин. Разследващите органи прецениха, че видеото е истинско.

Според представител на германските власти полицейските служители също са заявили, че са видели дивото животно.

Днес полицията продължи издирването с помощта на дронове, хеликоптери и термокамери, като в операцията се включиха също ветеринари и ловци. 
Ада Ефтимова/БТА