Берлин празнува 20 години от падането на Берлинската стена
Берлин празнува 20 години от падането на Берлинската стена / снимка: Reuters

Берлин отбелязва днес с бляскави тържества 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, което сложи край на Студената война и предизвести обединението на Германия и на Европа. В Берлин се събират лидери от цяла Европа и на четирите велики сили, окупирали Германия след поражението й във Втората световна война през 1945 г. - САЩ, Русия, Великобритания и Франция, посочва Франс прес.

Вечерта около 100 000 души ще се стекат до Бранденбургската врата, символът на Берлин, до който минаваше "стената на позора", издигната през 1961 г., за да се попречи на гражданите на комунистическата Източна Германия да бягат на Запад.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в Германия вчера и отправи призив за по-силно партньорство между САЩ и Европа, "за да паднат стените на 21 век".

В тържествата ще участват руският президент Дмитрий Медведев, последният съветски лидер Михаил Горбачов, френският президент Никола Саркози, бившият полски президент и бивш водач на синдиката Солидарност Лех Валенса, канцлерката на Германия Ангела Меркел. В Берлин ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов.

Ангела Меркел ще даде гала вечеря на гостите си от чужбина в канцлерството, добавя АФП.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи в Берлин призив към световните лидери да срутят стените на 21 век. Клинтън получи от името на американския народ наградата на Атлантическия съвет за ролята му за падането на Берлинската стена преди 20 години, предаде ДПА.

"Няма стена, която да не можем да съборим, няма истина, за която не бива да браним", каза шефката на американската дипломация. Като големи предизвикателства тя посочи тероризма, промените в климата и разпространението на ядрените оръжия.

На вечеря в Берлин, дадена от Атлантическият съвет - американска организация за развитие на трансатлантическите връзки - Клинтън отправи призив към европейците и американците да се изправят срещу новите глобални заплахи. "Нашата история не свърши през нощта, когато падна стената - тогава тя започна отново", каза Клинтън.  Тържествата в Берлин, с които отбелязваме 20-годишнината от падането на стената, не бива да бъдат само възпоминание на минали събития. Те трябва да ни насърчат да продължим сътрудничеството и да търсим нови пътища за отблъскване на предизвикателствата пред свободата днес, подчерта Хилари Клинтън. Тя изтъкна сътрудничеството между САЩ и европейските страни за преодоляване на световната финансова криза, операциите на НАТО в Афганистан и за борба с пиратството край бреговете на Сомалия, допълва БТА.

С наградата "Предизвикателства пред свободата" на Атлантическия съвет бяха отличени също народите на Германия, Полша, Чехия и Словакия, както и град Берлин, посочва ДПА.