Берлин иска от Атина по-добри условия за бежанците
Берлин иска от Атина по-добри условия за бежанците / снимка: БГНЕС, архив

Германия поиска от Гърция да осигури на искащите виза, условия, съобразени с европейските норми, и едва тогава да настоява нейните партньори да поемат част от бремето, предава АФП.

По време на неофициална среща на вътрешните министри от ЕС в Копенхаген Оле Шрьодер, държавен секретар в германското МВР, подчерта пред представители на медиите, че Германия вече не връща в Гърция хора, търсещи убежище, които са пристигнали в ЕС заради лошите условия, намерили в тази страна, които бяха осъдени на 21 декември от Съда на Европейските общности.

"През 2011 г. 5000 бежанци са дошли в Германия през Гърция, която трябва да поеме своите отговорности и да създаде система за даване на убежище", подчерта Шрьодер.

Еврокомисарката по вътрешните работи и сигурността Сесилия Малмстрьом настоява за възможност да се суспендира споразумението "Дъблин ІІ" за страните, които трябва да се справят с голям миграционен натиск, предава БГНЕС. Тя обаче среща отказа на Германия, Франция, Великобритания, а също на страни като Белгия, Швеция и Италия, които поемат 75% от потока на търсещите убежище.

"Суспендирането на споразумението не е решение на проблема, защото всички трафиканти на хора биха гледали на Гърция като отворена врата" на ЕС, обясни Оле Шрьодер.