/ Gulliver, Getty Images
Провинция Бергамо, която беше най-тежко пострадалият италиански район от пандемията от коронавирус по-рано през годината, не е толкова силно засегната при втората вълна на заразата, предаде ДПА.

"В провинцията сме развили един вид широкоразпространен имунитет", заяви за в. "Република" здравният директор на болница "Папа Йоан Двайсет и трети" в Бергамо Фабио Пецоли.

Бергамо съобщи вчера за 135 нови случая на вируса. За сравнение в съседната провинция Милано бяха регистрирани 3211 заразявания, показват данни на властите в област Ломбардия.

"Съотнесено към броя на населението, това означава, че провинция Милано има осем пъти повече случаи от Бергамо, че ситуацията е осем пъти по-тежка", каза по телевизия РАИ кметът на град Бергамо Джорджо Гори.

Според него това се дължи вероятно на факта, че много хора в Бергамо са се заразили с вируса през февруари, март и април и са развили антитела.
По-рано този месец тестването в района на долината Сериана в провинция Бергамо показа, че 42,3 процента от жителите са се заразили с вируса.
Кметът отбеляза също, че травмата от първата вълна на заразата, при която почти всяко семейство в Бергамо загуби приятели или роднини, е направила хората доста по-внимателни.
БТА