Березовски отрече да има общо със спецслужбите на Острова
Березовски отрече да има общо със спецслужбите на Острова / netinfo




Борис Березовски отрече да е причастен към британските спецслужби, съобщи “Ехото на Москва”.

“МИ-6 знае списъка на своите агенти и те знаят, че аз нямам никакво отношение към тази организация. И аз наистина знам, че нямам никакво отношение към това”, каза Березовски. Той изрази увереност, че изявлението на Луговой е по същество изявление на Кремъл.


“Това изявление поставя всичко по местата, стана очевидно, че цялата кампания, която води Русия около убийството на Литвиненко, е държавна кампания на лъжи”, каза Березовски, пише БГНЕС.

“Очевидно, че убивайки Литвиненко, Кремъл иска да обърне стрелките към мен. Но тъй като беше открит полоний, който никой друг освен държава не може да произведе, тук тази операция се провали. Всички опити да се отрича, че Кремъл стои зад убийството на Литвиненко, само задълбочават ситуацията”, посочи той.

По-рано на пресконференция в Москва Андрей Луговой, който е заподозрян за убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко, заяви, че Березовски и Литвиненко са били вербувани от британските служби.

Мждувременно Борис Березовски заяви, че не финансира опозиционната коалиция “Другата Русия”, съобщи “Ехото на Москва”.

Не съм правил изявления за финансиране на “Другата Русия”, аз заявих, че финансирам опозицията и потвърждавам това, но конкретна организация не беше назована, каза Березовски.

Той посочи, че финансира само реалната, а не фалшивата опозиция. Березовски допълни, че няма да назовава имената на финансираните от него движения и организации, за да не излага опозиционните дейци на риска да бъдат убити, пише БГНЕС.

По-рано ГазетаРу цитира “Файненшъл таймс”, че Березовски финансира “Другата Русия”, която е опозиция на президента Владимир Путин. Запитан дали финансира “Другата Русия”, той заявява: “Разделям подкрепата си за революция в Русия на две части. Първата част е помощ за онези на Запад, които разбират, че Путин не е приятел на Запада, че Путин е истинска опасност за Запада. Харча не малко пари, за да помогна на вас, британците, ако може да се каже така, да разберете, че Русия на Путин е опасна”, каза Березовски.

“Втората част – веднъж се опитах да организирам политическа партия в Русия. Тримата с Юшенков и Головлев отидохме във Франция. Тогава те бяха депутати в руския парламент и ние решихме да създадем партия. Двамата са убити, а аз все още съм тук. Тогава разбрах, че такава открита опозиция няма да сработи, поне в моя случай. Затова реших да използвам друг вариант. Наистина подкрепям понякога опозицията в Русия чрез Фондацията за граждански свободи. Той има филиал в Украйна, в Латвия и аз еднозначно използвам времето и парите си, че да подкрепям опозицията в Русия”, каза Березовски. Запитан отново дали финансира коалицията “Другата Русия”, олигархът отговори кратко: “Да”.