Березовски финансира опозиционна партия в Русия?
Березовски финансира опозиционна партия в Русия? / netinfo

Живеещият в изгнание във Великобритания руски магнат Борис Березовски повиши политическата температура в отношенията между Лондон и Москва, пише британският всекидневник "Файненшъл таймс".

Березовски заявил пред вестника, че финансира една от най-активните опозиционни руски групировки - "Другата Русия", сред чиито лидери е и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Руските власти отдавна твърдят, че Березовски е свързан с опозиционната коалиция, пише вестникът. Но според Гари Каспаров руският милионер няма нищо общо с неговата организация. В интервю за "Файненшъл таймс" миналия месец Каспаров подчерта, че "Другата Русия” не поддържа никакви контакти с онези, които биха застрашили нашата репутация". В друго интервю, този път за радио Би Би Си, Каспаров нарече "лъжи" твърденията, че Березовски има нещо общо с опозиционната групировка.

Твърденията на Березовски могат да бъдат използвани от Москва като аргумент в опитите „Другата Русия” да бъде представена като екстремистка групировка, пише "Файненшъл таймс".

"Вече е абсолютно ясно, че Русия има нужда от революция. Това най-вероятно ще стане, когато хората най-сетне осъзнаят, че е опасно да живеят при сегашната система и започнат да търсят алтернатива", заявил Березовски във вторник на конференция, организирана от британската "Академия Милър".

Той призовал Великобритания и международната общност да наложат санкции на Москва заради отказа да бъде екстрадиран Андрей Луговой, обвинен от британската прокуратура в убийството на бившия служител от руските служби за сигурност Александър Литвиненко.