Березовски фалирал преди смъртта си
Березовски фалирал преди смъртта си / снимка: Gulliver/Getty Images

Руски олигарх Борис Березовски, който живееше във Великобритания до момента на смъртта си през март тази година, е възможно да е бил банкрутирал и да е оставил след себе си дългове в размер на 309 млн. паунда (482 млн. долара).

До такова заключение е стигнала одиторската компания Grant Thornton, която оповести доклада си днес във Върховния съд на британската столица.

Според съдиите главният въпрос в процеса за наследството на Березовски е дали е достатъчно останалото от него имущество, за да покрие дълговете му.

По-рано бе съобщено, че дължимите данъци, които Березовски не е плащал, са на стойност около 100 млн. паунда (156 млн. долара).

Върховният съд на Лондон разглежда иска на дъщерята на руския бизнесмен Екатерина Березовска, която иска да бъде призната за временен изпълнител на наследството на баща си.

Тя оспорва изводите на "Грант Торнтон", като счита, че одиторската компания не е проучила достатъчно добре активите на покойния й баща, допълва БГНЕС. Тя поставя под съмнение изводите, че към момента на смъртта си той е бил банкрутирал.

На днешното заседание на съда все пак тя получи частично удовлетворение на искането си.

Съдията я назначи за временен изпълнител на наследството на баща й "на ограничена основа".

Това значи, че тя има право да се занимава с личния аспект на наследството и въпроси, свързани със съдебни споразумения.