Бенита Фереро-Валднер приветства постигането на споразумение в Украйна
Бенита Фереро-Валднер приветства постигането на споразумение в Украйна / netinfo

Приветствам постигнатото споразумение за парламентарни избори в Украйна на 30 септември. Радвам се, че изходът от очерталата се през последните седмици задънена улица бе постигнат на масата за преговори, се подчертава в изпратена декларация на члена на Европейската комисия Бенита Фереро-Валднер, отговаряща за външните отношения и европейската политика на добросъседство.

Вярвам, че това споразумение ще бъде начало на един конструктивен процес, който ще доведе до произвеждането на демократични избори в съответствие с международните стандарти и до истинско затвърждаване на демокрацията и на върховенството на закона в Украйна, се казва в декларацията.

Възстановяването на политическата стабилност в Украйна е от основно значение за продължаването на процеса на политически и икономически реформи в страната, както и за разширяването и задълбочаването на партньорството на Украйна с Европейския съюз.

В този контекст призовавам всички политически сили в Украйна да се включат в един всеобхватен процес на конституционни реформи с оглед да бъде създадена балансирана конституционална система в Украйна, съдържаща подходящи възможности за контрол, отбелязва в заключение Бенита Фереро-Валднер.