Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози уговарят освобождаването на медиците ни
Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози уговарят освобождаването на медиците ни / снимка: BGNES
Съпругата на френския президент Сесилия Саркози е от вчера отново в Триполи, съобщават повечето френски печатни издания в интернет страниците си днес.

Новината бе разпространена най-напред снощи от вестник "Поан". По-късно Франс прес съобщи от Триполи, че Сесилия Саркози и генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан са пристигнали и вчера следобед са се срещнали с либийския лидер Муамар Кадафи. "Поан" твърди, че целта на срещата на Сесилия Саркози с Кадафи е да се уговорят и последните подробности по репатрирането на българските медици.

Като се позовава на либийски източници, "Поан" изтъква, че френското правителство се надява медиците да отлетят от Триполи със самолета на Сесилия Саркози.

В комюнике на Европейската комисия бе съобщено, че в Либия заедно със Сесилия Саркози е пристигнала Бенита Фереро-Валднер, еврокомисар по външните отношения. Посещението на Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози "е част от усилията за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар", се казва в съобщението за пресата на ЕК, цитирано от Ройтерс.

"Европейската комисия се надява, че тази толкова болезнена и продължила толкова дълго ситуация ще бъде разрешена по хуманен начин", се казва в съобщението. В него не се съдържат повече подробности за целите на визитата, изтъква агенцията.

Сегашното посещение на Бенита Фереро-Валднер, която преговаря с Либия от името на Европейския съюз, и на Сесилия Саркози, която преди десетина дни посети Либия, разговаря с Муамар Кадафи и се срещна с българските медицински сестри, е било уговорено в телефонен разговор между председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и президента Саркози, посочва Ройтерс.

Дипломатическата офанзива на ЕК и на Франция за освобождаване на българските медици не се ограничава с посещението на Бенита Фереро-Валднер и на Сесилия Саркози в Триполи.

Според съобщение на Елисейския дворец председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу и президентът на Франция Никола Саркози са разговаряли няколко пъти тази нощ по телефона, "за да уговорят освобождаването на петте български медицински сестри и на палестинския лекар и за незабавното им репатриране", съобщи Франс прес, като се позова на комюнике на френското президентство.

"Тези разговори бяха продължение на множеството контакти през последните няколко дни между г-н Саркози и г-н Барозу по случая с българските медици", уточнил за АФП говорителят на президентството Давид Мартинон.

"В тази връзка в момента Сесилия Саркози, придружена от Бенита Фереро-Валднер еврокомисар по външните отношения, и Клод Геан, главен секретар на Елисейския дворец, се намира от неделя сутринта в Либия", се казва в комюникето на Елисейския дворец. Париж все още отказва да потвърди дали президентът Саркози също ще посети Либия тази седмица, както бе обявено.

Информационните агенции припомнят, че в разговор с Кадафи президентът Саркози обвърза посещението си с успешния завършек на сагата с българските медицински сестри.