Рапърът Еминем се слави с бурно минало и остър език, но той е един от най-талантливите и успешни рапъри на всички времена. През 2011 г. Еминем официално се превърна в най-продаваният изпълнител на планетата, след като задмина по продажби дори Бийтълс. Той е продал над 155 милиона копия от албумите си, което го прави най-продаваният рапър в историята. Посочен е от списание „Ролинг Стоун" за един от стоте най-велики музиканти за всички времена.

Американският рапър Еминем е роден на 17 октомври 1972-ра година, рожденото му име е Маршъл Брус Матърс III. Никога не е познавал баща си, защото той изоставя него и майка му, докато Маршал е още бебе. В резултат на това е отгледан от майка си - Дебора Матърс.

Еминем избягва интернет, за да не се вбесява

Дебора никога не успява да се задържи работа за повече от няколко месеца, затова двамата с малкия Маршал често се местели, живеейки предимно в общински жилища. В резултат на това Маршал сменял училищата си 2-3 пъти в годината, което било тежко за него.

Еминем влезе в Книгата на рекордите на Гинес

Eминем нямал близки приятели, навсякъде се държали с него като аутсайдер. А според текстовете на неговите песни майка му е била пристрастена към определени лекарства и освен малтретирането в училище, е бил подложен на физическо и емоционално малтретиране и вкъщи.

Той бил слаб ученик, три години повтарял 9-ти клас, докато на 17 не напуснал училище. Въпреки това винаги имал особен интерес към английския език, четял дори речници, от които да учи нови думи.

Път към върха

Като тийнейджър той открива начин да изразява себе си чрез навлизащия нов жанр - хип-хоп. Бил особено заинтригувам от N.W.A.

Въпреки че по това време рапърите били само черни, той често участва в рап батълите на Детройт, въпреки бялата си кожа и сините си очи. Именно на тези батъли доказва таланта си, бързо се превръща в един от най-уважаваните ъндърграунд рапъри.

Тогава приема сценично име М и М, което е просто заигравка с инициалите му, малко по-късно започва фонетично да се изговаря като ЕМИНЕМ.

По това време се е среща с Ким Ан Скот, а през 1995-та им се ражда дъщеря - Хейли Джейд Скот.

Раждането ѝ го мотивира допълнително и Еминем издава първият си независим албум - „Инфинит". Въпреки че албумът показвал невероятните му умения - нискобюджетното издание не успяло да излезе на печалба или да привлече повече внимание към него.

Следваща година обаче историята е коренно различна. Издава албума The Real Slim Shady
, който е открит от Доктор Дре, легендарният рапър, който е основател и продуцент на любимата рап група на Eминем - N.W.A.

След две години съвместна работа, през 1999-та, издават втори The Real Slim Shady, който жъне мигновен успех. Продава над 3 милиона копия. От там нататък музикалната за музикалната му кариера нямаме какво да кажем - защото Еминем е просто жива легенда, която твори до ден днешен.

В личен аспект обаче нещата не стоят толкова добре.

След като с Ким се женят през 99-та се развеждат през 2000-ната, но връзката им продължава до 2006-та, когато отново се женят. Малко по-късно отново се развеждат и следва публичното дело за попечителство върху Дъщеря им Хейли, а по това време Еминем се пристрастява към алкохола и приспивателните, като в края на 2007-ма се разминава със смърта за два часа, когато предозира и е приет в спешното.

В началото на 2008-ма успява да преодолее пристрастяването си и се връща към записването на музика.

Без капкасъмнение можем да кажем, че Еминем е един от най-талантливите и успешни рапъри на всички времена. Той е един от хората, които помагат на рапа от ъндърграунд жанр да влезе в мейнстрийма само за десетилетие.

Към момента, след 7-те си албума и 15-тината си години опит в музикалния бизнес, можем да кажем, че Еминем е много по зрял артист.