Белият дом призна победата на демократите
Белият дом призна победата на демократите / netinfo

Белият дом призна победата на демократите в изборите за Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде Франс прес, цитирайки говорителя на Белия дом Тони Сноу.

В Сената демократите досега са получили три от нужните им шест мандата, за да разполагат с мнозинство и в горната камара.

Ако Демократическата партия успее да овладее и двете камари, президентът-републиканец Джордж Буш е изправен пред перспективата действията му да бъдат блокирани от Конгреса през последните две години от мандата му.

Демократическата партия е отнела най-малко 16 места от републиканците. Демократите се нуждаеха от 15 места, за да получат контрол върху Камарата.

Тони Сноу подчерта готовността на Белия дом да работи с новото мнозинство по въпроси като американската политика в Ирак, войната срещу тероризма и стимулирането на икономиката.

Републиканците се борят, за да попречат на демократите да поемат контрола в Сената, след като загубиха заеманите досега от тях сенаторски кресла в щатите Охайо, Пенсилвания и Род Айлънд, предаде Асошиейтед прес.

Демократите трябва да спечелят сенаторските кресла в други три щата, управлявани от републиканците - Вирджиния, Монтана и Мисури, за да имат по този начин шест места и да получат мнозинство в Сената.

Засега демократите имат преднина във Вирджиния и Монтана. Ако те победят само в тези два щата, това ще означава, че в Сената креслата ще бъдат разпределени поравно.

Републиканецът Боб Коркър, бивш кмет на Чатануга победи кандидата на демократите Харолд Форд за мястото на оттеглилата се сенаторка Марджори Лийдър Бил Фрист. Форд беше обещал да стане първият чернокож южняк, избран за Сената от повече от половин век.

Хилари Клинтън беше преизбрана в щата Ню Йорк с 69 процента срещу 29 за нейния опонент от Републиканската партия Джон Спенсър в междинните избори за американски Сенат и Камара на представителите. Бившата първа дама на САЩ, която празнуваше победата си сред съпартийци, съмишленици и журналисти в хотел Шератон в Ню Йорк, се обяви за продължаване на борбата с тероризма, но за нов курс в Ирак.

По време на своята кампания, която бе оценена на 29,5 милиона долара и беше най-скъпата от всички останали, Хилари Клинтън създаде свой собствен щаб от поддръжници и съветници в сянка, своя независима от Демократическата партия група от дарители и целеви групи от избиратели. Всичко това даде основания на повечето наблюдатели да оценят участието й в междинните избори като "репетиция" за евентуално нейно бъдещо участие в президентската надпревара през 2008 година.

В Ню Йорк за пръв път от 12 години насам бе избран и демократ за губернатор - Елиът Спитцер, досегашен главен прокурор, който ще замени на поста републиканеца Джордж Патаки. За нов главен прокурор беше избран също кандидата на Демократическата партия Ендрю Куомо.

Губернаторът на Калифорния, привърженик на републиканската партия, Арнолд Шварценегер беше преизбран на този пост, предаде Асошиейтед прес.

По данни от екзитпол резултати бившият културист и актьор е спечелили почти два пъти повече гласове от своя съперник демократа Фил Анджелидес.