Белият дом потвърди автентичността на видеото с екзекуцията на Стивън Сотлоф
Белият дом потвърди автентичността на видеото с екзекуцията на Стивън Сотлоф / БГНЕС

Видеото на групировката "Ислямска държава", показващо обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф, е автентично, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън, предаде Ройтерс.

Американското разузнаване анализира излъчения клип, на който се вижда американският гражданин Стивън Сотлоф, и стигна до заключението, че е автентичен, каза Хейдън.

Британец ще бъде следващият заложник, убит от ислямисти, заплаши британският екстремист, известен като "Джихади Джон" и обезглави втори американски журналист с думите: "Върнах се!", пише британският в. "Дейли телеграф".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е "шокиран" от видеозаписа, предаде Франс прес. "Всички сме шокирани от информациите, идващи от Ирак за ужасни убийства на цивилни граждани" от ислямистката групировка "Ислямска държава", заяви Бан Ки-мун, който е в Нова Зеландия.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди като ужасяващо видеото. В изявление, разпространено от Елисейския дворец, Оланд определя екзекуцията като "отвратителна".

"Този варварски акт, след убийството на журналиста Джеймс Фоули, разкрива възмутителната природа" на джихадистката организация "Ислямска държава", посочва Оланд в изявлението си. В изявление от свое име външният министър Лоран Фабиюс също определи убийството на Сотлоф като отвратително и варварско. Той посочи, че това е нова илюстрация на "безграничното варварство" на провъзгласения от "Ислямска държава" "халифат" в части от Сирия и и Ирак. Срещу терора на този "халифат" трябва да борим по най-решителен начин, подчерта Фабиюс.

"Както повторих многократно през последните седмици терористите от ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта) не говорят за религия. Заплашват сирийци, иракчани, американци, британци и не правят разлика между мюсюлмани, християни или каквато и да е друга вяра", каза британският премиер Дейвид Камерън, като заклейми убийството на Сотлоф.

Камерън ще председателства заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра". На нея ще бъде обсъден отговорът на Лондон и заплахата за убийство на британски заложник. Убийството повдига трудни въпроси за Обама, който остава предпазлив по отношение на евентуални военни удари в Сирия, пише "Ню Йорк таймс". Вместо това той се фокусира върху събирането на широка коалиция от страни, която да се бори срещу "Ислямска държава".

Но кадрите, на които се виждат американци с прерязани гърла, придадоха на заплахата от "Ислямска държава" емоционален резонанс и се усилиха призивите към американския президент да действа по-дръзко. Някои настоящи и бивши длъжностни лица по контратероризъм заявиха, че макар и Обама да е под краен натиск да отвърне, има аргументи срещу такива ответни действия. "Този натиск често е враг на добрата политика", каза Даниел Бенджамин, бивш координатор на Държавния департамент по контратероризма. "Ако президентът нареди въздушни удари и не постигне желания ефект, той ще бъде притиснат да нареди още удари и след това да започне сухопътна операция", допълни той.

Източник: БТА