Белият дом планира постепенно изтегляне от Ирак
Белият дом планира постепенно изтегляне от Ирак / netinfo

Белият дом може да се възползва от публикуването на 15 септември на дългоочаквания доклад на ген. Дейвид Петреъс за ситуацията в Ирак, за да предложи план за постепенно изтегляне на американските войници от 2008 г., съобщи вчера в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на анонимни източници от администрацията и армията.

Демократическото мнозинство в Конгреса настоява, засега напразно, бойните части да бъдат изтеглени от Ирак най-късно до 1 април 2008 г., но президентът Буш наложи вето на предложението, припомня АФП. Общественото мнение е против продължаването на войната и конгресмени републиканци призоваха Белия дом да преразгледа политиката си в Ирак преди изборите за частично обновяване на Конгреса през ноември 2008 г. Някои републиканци искат силите в Ирак да бъдат сведени до равнището от края на миналата година - около 130 000 военнослужещи. Сега там са разположени около 160 000 американски войници.

Според източниците, цитирани от Ню Йорк таймс", администрацията на Буш ще се възползва от известния напредък, постигнат след решението от януари 2007 г. за изпращане на подкрепления, за да оправдае започването на изтегляне, като в същото време ще продължи да твърди, че жизнените интереси на САЩ налагат американците да запазят значително военно присъствие в Ирак.