Белият дом осъди несправедливостта към иранския народ
Белият дом осъди несправедливостта към иранския народ / снимка: БГНЕС

Белият дом осъди несправедливия начин, по който е третиран иранският народ, след като в събота президентът Барак Обама призова властите в Техеран да сложат край на насилието и несправедливите действия, предаде АФП. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че след сцените на насилие, които станаха в Иран през уикенда, е повече от ясно, че не се зачитат правата на гражданите.

Говорителят на Държавния департамент Иън Кели съобщи, че САЩ не са отменили поканата, която отправиха за първи път от 30 години към ирански дипломати да присъстват на празненствата по случай американския национален празник на 4 юли.

"Не се предвижда да оттеглим поканите, отправени към ирански дипломати", заяви на пресконференция Кели, цитиран от АФП. "Взехме стратегическо решение да започнем диалог с Иран на различни фронтове. Опитахме с изолация в продължени на много години, сега ще опитаме по нов път", допълни говорителят.

Държавният департамент обяви на 2 юни, че ирански дипломати ще бъдат поканени на традиционните коктейли, организирани от посолствата на САЩ по случай националния празник, който се отбелязва в деня на приемането на Декларацията за независимостта, 4 юли 1776 година.