/ Gulliver/Getty Images
Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани осъди насилието в Капитолия по време на брифинг, който беше и първият, след като поддръжници на действащия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата, където се удостоверяваше победата на избрания президент Джо Байдън. 

"Американската администрация осъжда безредиците, станали във Вашингтон, и смята, че участниците в тях трябва понесат отговорност. Ние скърбим за мъртвите и ранените, молим се и мислим за тях", каза прессекретарят на американския президент и увери, че в Белия дом работят по предаването на властта на Джо Байдън. 

От името на Белия дом МакЕнани изрази благодарност към служителите на реда, участващи в ликвидирането на безредиците, но отказа да отговаря на журналистически въпроси. След краткото изявление говорителката на Белия дом напусна бързо залата. 

Малко преди изявлението на Белия дом председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова президента Доналд Тръмп да бъде отстранен чрез 25-ата поправка или чрез импийчмънт, ако висшите служители на Тръмп откажат да съдействат. 

За да бъде задействана 25-ата поправка, вицепрезидентът Майк Пенс и мнозинството от членовете на правителството на Тръмп трябва да декларират, че той е неспособен за изпълнява задълженията си на президент, и да го отстранят. При такъв сценарий Пенс ще поеме функциите на президент. 

Превод и редакция: DarikNews