Белград иска да посредничи в спора за името на Република Македония
Белград иска да посредничи в спора за името на Република Македония / снимка: БГНЕС, архив

Сърбия има готовност да посредничи между Македония и Гърция за разрешаването на спора за името на Република Македония. Това каза при визитата си в Солун сръбският президент Томислав Николич.

По време на срещата си с журналисти Николич каза, че, ако има желание и подобна инициатива, Белград е готов да посредничи между Скопие и Атина. "Може ли да си представите как биха изглеждали нещата, ако сътрудничим всички заедно. Това ще бъде носещата греда на Балканите, а може и в цяла Европа", каза още Николич.

Според държавната сръбска агенция "Танюг" Томислав Николич определил сръбско-гръцкото сътрудничество като отлично, без открити въпроси. Той подчерта, че "Гърция подкрепя Сърбия по пътя й към Европейския съюз без никакви условия".

"Очевидно е, че Сърбия може да бъде мост между Изтока и Запада, както и между Севера и Юга. Ние възстановихме и укрепнахме това, което сърбите и гърците са имали от край време - пълно разбирателство и сътрудничество. Отношения, които с нищо не са нарушени, все едно сме една държава", каза още Томислав Николич.

БГНЕС припомня, че при посещението си в съседна Република Македония преди две седмици Николич предложи да разреши и църковния спор между македонската и сръбската църква.