Белгия поема кормилото на ЕС
Белгия поема кормилото на ЕС / снимка: Reuters
Белгия поема кормилото на ЕС
30718
Белгия поема кормилото на ЕС
  • Белгия поема кормилото на ЕС

Белгия става ротационен председател на Европейския съюз. През следващите шест месеца страната застава начело на съюза и ще служи като буфер между интересите на различните държави до постигането на общо решение.

Половин година Белгия ще отговаря за общите решения, които се вземат от Съвета на Европейския съюз. Основните приоритети на Белгия ще бъдат създаването на устойчивост и икономически растеж, стратегии за изход от кризата и нови икономически политики, каза белгийският премиер Ив Льотерм. „Първо и най-важно - смятам, че приоритетът за нашите граждани е постигането на устойчив икономически растеж. Имаме стратегия за излизане от кризата и нови икономически политики. Работихме върху това и одобрихме нова европейска стратегия до 2020 г. Трябва да постигнем устойчивост на нашата икономика и на нашите общества чрез глобални споразумения", отбеляза той.

Очаква се по време на белгийското председателство страните от Западните Балкани, които искат членство в ЕС, да направят стъпки към това. Белгия поема председателството от Испания.